petak, 29 Mart 2024

muslima95










Ako je neko pomislio da mi haljina služi samo za odijevanje, njene moći su, vjerujte, mnogo veće:

Trudi se pomesti sve ulice kojima prođem i odlično joj to ide, čak nerijetko dobije priznanje prolaznika za to, sudeći po tome kako je gledaju. Možda joj se i dive, sigurno je to. Nekad me radi nje izruže.

Upija kišnicu i lahko locira bilo koju drugu vodu koja se prospe po ulicama, naročito ukoliko je u blizini već formirano blato. Voli i snijeg.
Ako se desi da moram čučnuti, to je sasvim nova dimenzija, prilika kad haljina prevazilazi samu sebe.

U slučaju vjetra, makar bio blagog intenziteta, odlično vihori iza ili pored mene, naročito kad se prethodno dogovori s mahramom, a nekako nagovore i nikab, pa zajedno učine da poželim da sam navukla kartonsku kutiju na sebe, radije nego njih. Nerijetko se i na glas svađam s njima, na sred ulice.

Zadužena je za to da mi cipele ne budu prljave samo na tabanima, grehota je, treba i druga strana da osjeti praškaste čari prašine i kremasti premaz blata. Naročito joj je drag bijeli đon mojih najnovijih tena. Redovno mi to radi.
Kad dođe prilika za stepenice, tu već prihvatim ulogu princeze koja otmjeno rukama podigne haljinu. Neka ostane među nama: da to ne uradim, uskoro bih poljubila pod. 
Trčanje vam ne trebam opisivati.
Posebno je zaljubljena u eksere, čičak, ispupčenja, motorna ulja i fleke i sve ono što može da se ureže kao uspomena, posebno ako je nova, trud je udvostručen. Ne želi da zaboravi avanture, ne zamjerim joj.
Ne voli dugmad. To mi nikad neće postati jasno kakvo je neprijateljstvo među njima. Ali ne miješam se.

To vam je moja haljina koja je u vječnom ratu sa mnom, ali je volim. Voli i ona mene. 
A kad nekog volimo, nikad ga se nećemo odreći. I slatko nam je da ga zadirkujemo, valjda zato to ona radi meni.
Kad ostari, da mi ne bi bila na teretu, ponekad donese odluku da se istopi na pegli i tako me napusti. Bude mi žao.

Ali...
Sjećanje na to da je ibadet, učini da joj sve oprostim, a i ona meni, naročito kad je zamijenim za novu ili joj dovedem društvo.

Allah da nagradi sve sestre za slatke muke! 
Hidžab je zaista posebna veza između žene i tkanine.

Hanka Vlahovljak