petak, 14 Juni 2024

life shoesLahko je zdravom da bolesniku dijeli savjete o saburu.

Lahko je čovjeku koji je okružen najmilijima i prijateljima da onome koji je ostao bez ikoga na dunjaluku priča o izlascima i kako se voli prijatelj.

Lahko je ženi koja ima jedno dijete da ženi koja ima četvero djece priča o organiziranosti i posvećivanju vremena sebi.

Lahko je onome ko nikad nije bio iskušan sihrom da čovjeku koji je iskušan teškim sihrom dijeli savjete kako treba više da ibadeti, sa prikrivenom osudom da je to možda zaslužio svojim nemarom prema Allahu.

Lahko je ženi koja je tek rodila da priča o neopisivoj sreći pred nerotkinjom. Lahko je voljeti dobrog muža i dobru ženu, i čuditi se nekim drugima, zašto imaju probleme u braku.

Sve je lakše posmatrajući druge. Tuđa muka uvijek je manja. Ako nismo bili, ili nismo trenutno, u istoj situaciji poput osobe koja je u iskušenju i problemu, ne pristajmo na muku svojim bespotrebnim komentarima, koje često niko nije ni tražio. Ne govorimo o svome dobru pred onim koji to dobro nema. Bespotrebno je i može da ga zaboli.

Ne znaš kako je hodati u tuđim cipelama, pa ih ostavi i nastavi svoj put u svojima. Pomozi na lijep način, prokrči put, popločaj ga i olakšaj prelazak, a ako to ne možeš, ne budi od onih koji kopaju rupe i jame na putu.

I ne miješaj se tamo gdje ti nije mjesto, ako te niko nije tražio. Ne znaš ti kako bi se ponašao kada bi se našao u istoj poteškoći kao onaj kome nešto zamjeriš i čudom se čudiš. Allah je tebi dao ono što je za tebe i možda bi baš ti, da si u njegovoj koži, pao i posustao, iako ti iz ove pozicije djeluje da i nije toliko teško za podnijeti.

Ne prelazi svoje granice i budi od onih koji pružaju ruku i lijepu riječ, a ne podmeću nogu, ne zabadaju nož u leđa i ne šalju otrovne strelice svojim jezikom.

I ne reci sa osudom: “Ja bih tako i tako postupio”, da te Gospodar ne iskuša istim, pa da se na svojoj koži uvjeriš kako bi se zaista ponašao.

Ummu Sara Žužić