petak, 19 April 2024

muslimankaa4











Odmori, ramazan je.

Nemoj svoje vrijeme trošiti samo na kuhanje i čišćenje. Ramazan je mjesec ibadeta, imat ćeš ostatak godine za to.
Ne dozvoli sebi da cijeli dan provedeš planirajući iftar. Lijepo je obradovati postača, ali postač si i ti. Uzmi vremena sebi za sebe.
Potrebno ti je. Kad više nego sada?!
Očisti koliko moraš, skuhaj supu i jednu vrstu jela, a vrijeme koristi za ibadet.
Ramazan je tu da nas i odgoji, poduči skromnosti, a ne rasipništvu.
Klanjaj makar dva rekata noćnog namaza, smireno i predano, bježeći od dunjaluka, svome Allahu u okrilje. Neka potraju ta dva rekata. Na sedždi svoje srce otvori Onome Koji je tvoje srce stvorio. Kazuj Mu svoje želje, nakvasi sedžadu suzama. Nigdje svoju dušu nećeš ljepše rasteretiti.

Dok porodici pripremaš sehur, u zadnjoj trećini noći, čini istigfar, izgovarajući: “estagfirullah”, osjetit ćeš blagodat tog zikra u svom životu, posebno ćeš ga osjetiti.

Kada danju odmaraš, ne hvataj se za daljinski upravljač, već sjedi i razmišljaj o svome Gospodaru i Njegovoj neizmjernoj milosti. Ibadet je i to. Zikri, spominji Allaha, zahvaljuj Mu na svim blagodatima kojima te obasuo, a On će ti zauzvrat dati još više. Sjedi i dovi. Nauči novu suru iz Kur’ana. Uzmi teglicu u koju ćeš svaki dan izdvojiti nešto novca, ako ne možeš više, pa makar i dvadeset feninga dnevno.
Tvoj Gospodar svako djelo mnogostruko nagrađuje.
Dočekala si, elhamdulillah, ovaj mubarek mjesec živa. Ne dozvoli sebi da ti prođe u besposlicama, kuhanju, prejedanju, ribanju tepiha i spavanju.
Posveti se i sebi, sestro! Sebi si najpreča.

Ummu Sara Žužić